МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА

 
История

Международният фолклорен фестивал „Варненско лято“ е учреден през 1992 г. по инициатива на Община Варна. Провежда се всяка година през първата седмица на август. Съгласно Статута право на участие имат ансамбли в категориите младежи и възрастни от цял свят, както и групи за автентичен фолклор.

В над 27 годишната му история са взели участие повече от 150 фолклорни ансамбъла или над 15 000 участника от 50 държави на Европа, Азия, Африка и Америка, както и над 60 любителски и професионални фолклорни ансамбли от България, между които: “Пирин”, „Филип Кутев “ „Тракия”, “Загоре”, “Странджа” и много други.


Основен организатор на Фестивала е Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“.

Съорганизатори са Дружеството на хореографите – Варна и Шуменски университет- град Варна.

Мотото на Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“ е „ЗА ПРИЯТЕЛСТВОТО ЗАЕДНО ДНЕС ЗА ДА ОСТАНЕМ ПРИЯТЕЛИ ЗАВИНАГИ“. Под това мото всяка година в няколко поредни вечери пищен танцов спектакъл представя участниците от четирите континента. Чрез комбинация от видеокадри и изпълнения на живо публиката преживява пъстро пътуване по света.

Фестивалът има широка зрителска аудитория от над 15 хил. зрители. Освен вечерните концерти в Летен театър в Морската градина традиционно в програмата на фолклорната фиеста са включени и концерти на открити сцени в кварталите Аспарухово и Владиславово. Съпътстващите събития са дефилета и демонстрации на фолклорните състави, творческа среща – разговор с художествените ръководители на гостуващите ансамбли по проблемите на фолклорното изкуство, изложби и др.


 

 
 
 
 
Основни организатори на Фестивала:
Община Варна
Дружество на хореографите - Варна
Шуменски университет - град Варна

Организационният комитет приема
за редовни кандидати само Ансамблите, изпратили необходимите материали до обявените срокове по регламент.
БЪЛГАРИЯ
гр. ВАРНА 9000
Община Варна
Дирекция "Култура и духовно развитие"
бул. "Осми Приморски полк" № 43

Международен фолклорен фестивал - Варна
тел./факс 052
820-667,
e-mail: office@varnafolk.com  
© 2012 Община Варна
Дирекция "Култура и духовно развитие"
Всички права запазени

Created and Powered by Studio IDA