МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА

 
История

В годините на безспорното си утвърждаване като културна столица на Европа Варна е достоен вестоносец на българското и чуждото изкуство, в която през месец август се вплита и ежегодния Международен фолклорен фестивал. Във времето на динамична смяна на ценностите точно фолклорното изкуство остана най-верният критерий за душевното богатство на народите, на което град Варна е домакин.

МФФ – Варна е учреден през 1992 г. по инициатива на Община Варна. В 20-те му издания до сега са взели участие 150 фолклорни ансамбъла или над 10000 участника от 50 държави на Европа, Азия, Африка и Америка, както и още 56 любителски и професионални фолклорни ансамбли от България, между които:”, ДАНПТ “Пирин”, ДАНПТ Филип Кутев “ ДАНПТ Тракия”, АНПТ “Загоре” и АНПТ “Странджа”.

Основен организатор на Фестивала е Община Варна Дружество на хореографите – Варна и Шуменски университет- град Варна.

Програма и художествено равнище

Акцентите, заложени в програмата на МФФ дават едно ново начало на представяне на участниците във Фестивала и това определя структурата на изданията. Фестивалът преминава под мотото за приятелството Заедно днес и завинаги за Да останем приятели. Тази концепция се защитава чрез режисурата на хореограф. Чрез комбинацията на видеокадри и изпълнения на живо осъществяваме Пътуване по света и представихме участниците от държавите.

Това е фестивалът с широка зрителска аудитория и така ние имаме реалната възможност да се докоснем до различни световни култури и по този начин да осъществим целите му. Именно чрез Фестивала всяка година се създават нови културни връзки, което говори за неговата обществена значимост и ефект. Освен концертите в Летен театър – Варна традиционно в програмата на фестивала са включени и концерти в, които сме насочили вниманието си и към гражданите от районите Аспарухово и Владиславово, където се състоят концерти на открити сцени; съпътстващи прояви “Среща на нациите” на сцена „Раковина” и Панаира на занаятите; дефилета и демонстрации; творческа среща – разговор с художествените ръководители на гостуващите ансамбли по проблемите на фолклорното изкуство.

 

 
 
 
 
Основни организатори на Фестивала:
Община Варна
Дружество на хореографите - Варна
Шуменски университет - град Варна

Организационният комитет приема
за редовни кандидати само Ансамблите, изпратили необходимите материали до обявените срокове по регламент.
БЪЛГАРИЯ
гр. ВАРНА 9000
Община Варна
Дирекция "Култура и духовно развитие"
бул. "Осми Приморски полк" № 43

Международен фолклорен фестивал - Варна
тел./факс 052
820-667,
e-mail: office@varnafolk.com  
© 2012 Община Варна
Дирекция "Култура и духовно развитие"
Всички права запазени

Created and Powered by Studio IDA